9 september 2017 14:30

Scheidsrechter

René Wijma

Onbekend

Staphorst heeft zichzelf in speelronde twee ernstig  tekort gedaan door van Ajax te verliezen. De ploeg van Jan Vlap was niet in staat om enkele opgelegde kansen te verzilveren. Omdat de ploeg uit Amsterdam dat wel deed en dodelijk effectief was, bleef Staphorst met lege handen staan.

Eerste helft

De openingsfase was zeer aantrekkelijk. Staphorst zette meteen vol druk op de ketel. Martijn Brakke kreeg de eerste mogelijkheid, maar zag het schot wat hij losliet voorlangs gaan. Mike Reuvers kreeg een enorme kans na hautain uitverdedigen van Ajax. Jammer genoeg stond het vizier niet op scherp van de pijlsnelle aanvaller. Even later mikte Heine Uuldriks middels een goed geplaatste kopbal net naast. In deze fase was Staphorst de ploeg die de dienst uitmaakte. Wat de ploeg goed uitvoerde was het vroegtijdig druk zetten op de verdedigers van Ajax. Werkelijk alles wilden de bezoekers voetballend oplossen, wat onder druk van de thuisploeg regelmatig voor hachelijke momenten zorgde. Het wachten was op de openingstreffer. De eerste grote kans kreeg Ajax na zo’n 18 minuten spelen. Hierbij had Staphorst het geluk dat de bezoekers slordig omsprongen met deze mogelijkheid. Nauwelijks 1 minuut later was het wél raak. Berry van ’t Land haalde bekwaam de trekker over. Na de goede openingsfase was het Ajax dat meer grip op het spel kreeg. Dit had deels te maken met het feit dat Staphorst ze teveel aan voetballen liet toekomen. Dit werd helemaal duidelijk toen Stanley Akoy na 25 minuten vrije doortocht kreeg en er niemand van Staphorst zijde ook maar een poging deed om de tengere aanvaller een voet dwars te zetten. Resultaat was dat Staphorst nu twee doelpunten verschil goed moest maken. De rust brak aan met een ongelofelijke 0 – 2 achterstand voor Staphorst. Beide ploegen hadden in een moordend tempo de eerste 45 minuten afgewerkt. Na de pauze zou je een ouderwets stormend Staphorst mogen verwachten.

Tweede helft

Dit gevoel bleek niet ongegrond. Vanaf acquit stak de stormloop op. Invaller Reinier Crediet, die na de hervatting Lars Heuvelman kwam aflossen, miste ternauwernood. Enkele ogenblikken later kreeg een Ajax speler in het eigen strafschopgebied de bal tegen zijn hand. Penalty, zo oordeelde scheidsrechter Wijma. Martijn Brakke belastte zich met deze klus, maar zag zijn matige inzet worden gekeerd door de Ajax  doelman. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Uuldriks, maar deze zag ook geen kans om de bal tussen de palen te krijgen. Staphorst bleef druk uitoefenen en kreeg enige minuten later opnieuw een elfmetertrap mee, nadat Mike Reuvers onderuit was geschoffeld. Deze keer ging Heine Uuldriks achter de bal staan en scoorde onberispelijk. Hierna een spervuur aan aanvallen, echter Ajax hield stand. De lichtgeblesseerde Ewald Koster moest eraf voor Rémon Kroes. Drie minuten na de aansluitingstreffer kreeg Ajax een penalty mee, welke feilloos werd benut door Bilal el Amrani. Opnieuw liep Staphorst achter de feiten aan. Toch sierde het Staphorst dat het bleef geloven in een beter resultaat. Na een fantastische pass van Reinier Crediet, rondde Heine Uuldriks eveneens voortreffelijk af. De spanning was weer volledig terug. Er resten nog 15 minuten speeltijd, waarbij ook nog eens de nodige extra tijd bijkwam wegens het voordurend tijdrekken van Ajax. Geforceerd ging Staphorst op zoek naar de gelijkmaker. Wat de ploeg ook deed, gescoord werd er niet meer.

Nabeschouwing

Met de staart tussen de benen droop Staphorst af. Deze nederlaag had de ploeg volledig aan zichzelf te danken. Evenals vorige week tegen CSV Apeldoorn, verzuimde de geelhemden om opgelegde kansen af te maken. De aanwezige toeschouwers hadden kunnen genieten van een boeiend schouwspel, maar wat koop je daarvoor als je uiteindelijk met lege handen staat. Door dit resultaat staat Staphorst met 1 uit 2 op een dertiende plaats van de ranglijst. Volgende week wacht Urk. Die heeft wat goed te maken na de kansloze 4 - 1 nederlaag welke het opliep tegen SC Genemuiden. Staphorst kan dus een tot de tanden toe gewapende tegenstander verwachten. Maar kan datzelfde ook niet van Staphorst worden gezegd? Het beste medicijn voor de inmiddels opgelopen schade zou een driepunter zijn. We rekenen erop dat de groep zich dat goed realiseert en zich wil revancheren!

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Frank van de Burg, Ewald Koster (66. Rémon Kroes ) Mark Veldmate, Lars Heuvelman (46 Reinier Crediet ) Dennis Rosink, Mark Schra (73. William de Boer ) Rob Mijnheer, Martijn Brakke, Heine Uuldriks, Mike Reuvers

Scheidsrechter:       René Wijma uit Oosterwolde
Ass. scheidsrechter: Y. L. van de Velde en H. van der Bij

Toeschouwers:      600