Vertrouwenspersonen

De vertrouwenspersonen voor vv Staphorst

Onderstaand zullen wij, Bennie Troost en Genevive Compagner, vertellen wat de vertrouwenspersonen doen en wat jullie van ons mogen verwachten. Uiteraard zullen we ons ook even voorstellen.

Vertrouwenspersoon, wat houdt dat in?
Een vertrouwenspersoon is iemand waaraan je vertrouwelijke dingen kwijt kunt. En zoals het woord al zegt, gebeurt dit in vertrouwen. In overleg met jou zullen er wel of geen stappen genomen worden en alles wat er besproken is blijft tussen de vertrouwenspersoon en jou. Deze persoon zal naar je luisteren en, waar nodig, meedenken aan een oplossing. Soms is een luisterend oor genoeg; even kwijt waar je op dat moment mee zit, maar soms zitten dingen dieper en is het nodig om verder te gaan dan alleen maar luisteren. De vertrouwenspersoon is er dus om te luisteren, bemiddelen, adviseren en staat voor jou klaar op de manier die jij prettig vindt. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon betrouwbaar, onafhankelijk en neutraal is. Daar probeer wij zo goed mogelijk invulling aan te geven.

Wat moet ik met een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon is breed inzetbaar en eigenlijk onmisbaar in de vereniging. Er zijn zoveel dingen waar de vertrouwenspersoon goed voor kan zijn, daar volgen nu elke voorbeelden van:
 - Je zit niet lekker in je vel door iets dat gebeurd of gezegd is. Dat kan op het voetbalveld zijn maar ook thuis, op school of met vrienden.
- Wordt je misschien gepest?
- Ben je niet zo gemotiveerd?
- Heb je problemen met iemand? Misschien van je team, thuis of met vrienden?
- Heb je een aangrijpende gebeurtenis meegemaakt? Misschien een overlijden, scheiding van je ouders of ruzie met je vrienden?
- Heb je misschien een goed idee en wil je dat delen?
- Wil je gewoon een praatje maken?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar zij geven aan dat er overal over gepraat kan worden, het belangrijkste is dat er een band ontstaat waardoor alles bespreekbaar wordt. Je kan alles kwijt wat je wilt en het is allemaal vertrouwelijk, dus het blijft tussen jou en de vertrouwenspersoon.

Is het niet raar??
Is het niet ’zweverig’ of ten minste ’raar’ dat gepraat? Praten doen we elke dag, over zinnige dingen maar ook over onzinnige dingen. Het schept een band.
Soms zitten we ergens mee en dan is het fijn dat je je gedachten om kunt zetten naar woorden. Dit kan soms ook genoeg zijn, maar als je tegen iemand praat dan luistert die persoon naar jou en kan je misschien helpen om er beter uit te komen. Het is een hele stap om je te uiten maar het zorgt ervoor dat jij je daardoor beter voelt, zodat je met een
goed gevoel weer verder kunt!

Waar komt het nu op neer?
De bedoeling is dat er een sfeer ontstaat waarin iedereen zich goed en vertrouwd genoeg voelt om dingen te bespreken. Dat hoeft niet aan een tafeltje maar we kunnen ook een stukje gaan lopen, of na de training een praatje maken, het is maar net wat jij wilt! Het is belangrijk dat er een goede band ontstaat en dat de drempel laag is om met een vertrouwenspersoon te praten. Wij zullen er dan ook alles aan doen om dit te realiseren.
Je kunt ons mailen via vertrouwenspersoon@vvstaphorst.nl of ons bellen op 06-15655733 (Bennie), of 06-23397296 (Genevive).
Je mag zelf een keuze maken met wie je liever wilt praten, je mag ook aangeven wanneer je dat graag wilt en waar. Zie je een persoonlijk gesprek niet zitten dan kan het natuurlijk ook gewoon in een mailtje of een smsje. Soms is het kwijt kunnen van hetgeen waar je mee zit, al genoeg. Maar mocht dat niet zo zijn dan kunnen we je helpen door bijvoorbeeld te adviseren of te bemiddelen. Alles gebeurt natuurlijk in overleg met jou, het is namelijk een vertrouwenskwestie en jij
bepaalt uiteindelijk hoe het loopt. Zoals je al hebt kunnen lezen zijn we er niet alleen voor de ingrijpende dingen maar ook voor de alledaagse dingen, komt gerust een praatje met ons maken, leer ons kennen. Dat maakt het ook makkelijker om de toekomst dingen te bespreken.
Wij hebben een cursus Vertrouwens Contact Persoon (VCP) gedaan, deze is door de NOC NSF ontwikkeld. Daar hebben we handvatten gekregen hoe we iemand kunnen bereiken, hoe je het gesprek aangaat en hoe je omgaat met vertrouwen en integriteit. Deze cursus heeft ons veel geleerd, maar wij willen onze functie als vertrouwenspersoon breder opzetten dan de bedoeling is van een Vertrouwens Contact Persoon. Daarom heten wij ook vertrouwenspersonen. Wij zijn enthousiast over dit initiatief en zetten ons dan ook voor de volle 100% in!
Wij hopen dat jullie hier eens goed naar kijken, over nadenken en praten, zodat wij met elkaar een nog betere sfeer kunnen creëren binnen onze mooie vereniging!

Wie zijn wij?
Mijn naam is Bennie Troost, ik ben 58 jaar en spitsentrainer. Momenteel ben ik jongerenwerker en ik heb 12 jaar als hulpverlener gewerkt. Deze ervaring wil ik graag gebruiken om leden van onze club te helpen.
Je kunt me bereiken op: 06-15655733.
Mijn naam is Genevive Compagner, ik ben 29 jaar en student. Naast mijn studie werk ik in de Horeca. Door mijn leeftijd hoop ik dichter bij de jeugd te staan en doordat ik iets verder van de voetbal af sta, een neutralere kijk te hebben.
Je kunt me bereiken op: 06-23397296.

Mochten jullie vragen, opmerkingen of ideeën hebben; laat het ons weten!

Bennie Troost
Genevive Compagner
vertrouwenspersoon@vvstaphorst.nl

TRAINERS, LEIDERS EN OUDERS:
Wij begrijpen dat het een behoorlijke stap kan zijn om zomaar op iemand af te stappen als je ergens mee zit. Daarom zijn wij jullie hulp nodig! Zien jullie signalen bij iemand waarvan je het idee hebt dat het voor die persoon goed zou zijn om eens met ons te praten, laat het ons weten! Wij zullen discreet met jullie informatie omgaan en op een passende manier contact proberen te zoeken.