Flevo Boys 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

7 november 2015 14:30

Bossen, R.

Staphorst heeft vanmiddag over 90 minuten gezien dikverdiend de zege weten te behalen tegen Flevo Boys. Echter de wedstrijd kende twee gezichten. Voor de pauze was de ploeg van Jan van Raalte grote delen oppermachtig. Na de hervatting werd het spel van de gastheren alsmaar slordiger. Uiteindelijk stond de 3 - 1 eindstand op het scorebord. Hierdoor is er een duidelijke afscheiding gekomen tussen de top vier en de achtervolgers.

door Johan Post

Eerste helft

Vanaf de aftrap ontspon zich een open en levendig duel op Sportpark het Noorderslag. Namens de gasten was William de Boer de eerste die met een kopbal voor dreiging zorgde. Toch was het Staphorst dat als eerste de score wist open te breken. Rob Mijnheer dook de ruimte in, kwam in balbezit en legde de bal panklaar voor Ferdi ter Avest. Die wist wel raad met deze kans en drukte koel af. Een heerlijk moment om op voorsprong te komen. Was Flevo Boys in de beginfase nog wel gelijkwaardig aan Staphorst, naarmate de eerste helft vorderde verdween dit en was de thuisploeg oppermachtig! Alle persoonlijke duels vielen 9 van de 10 keer in het voordeel van Staphorst uit. Jammer was wel dat er niet meer gebruik werd gemaakt van de ruimte, die er met name aan de linkerkant lag. Mark Schra trok teveel naar binnen, waardoor de ruimtes die er lagen niet optimaal werden benut. Qua organisatie stond het weer als een huis en Staphorst speelde soeverein. Het wachten was op een tweede treffer. Jarno van der Wal probeerde tevergeefs van afstand René Oosterhof te verrassen. Voor de rest lag de aanvaller, evenals zijn medespelers voorin, aan de ketting bij de gedisciplineerd spelende achterste linie van Staphorst. In de 38e minuut kreeg Staphorst een strafschop mee. Martijn Brakke werd binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald door Paul Bergtop. Deze kon meteen vertrekken met rood. Rob Mijnheer nam zijn verantwoording en nam de strafschop. Via de handen van Rodney Rosink verdween de bal tegen de touwen. Wrang was wel dat de veroorzaker er met rood afmoest. Uiteraard hanteerde scheidsrechter Bossen de spelregels, maar om nu iemand een strafschop en rood te geven is misschien toch iets teveel van het goede. Voor de rest floot de oud - betaald voetbal scheidsrechter een uitstekende wedstrijd! Flevo Boys zou met 10 man verder moeten en zou nu helemaal de handen vol gaan krijgen om het tij te doen keren. Van belang was hoe Staphorst om zou gaan met de extra ruimte die het zou krijgen na het wegsturen van Bergtop.

Tweede bedrijf

Na de pauze ging Flevo Boys serieus op zoek naar de aansluitingtreffer. Jan van Raalte maande zijn ploeg om meer energie in de wedstrijd te steken en Flevo Boys vol bij de strot te pakken. Dit bleef vooralsnog uit, waardoor Flevo Boys, hoe gek ook, nog in leven bleef. Martin van ’t Ende kreeg dé kans om er 3 - 0 van te maken. Vrij voor keeper Rodney Rosink wist hij niet tot scoren te komen. Enkele ogenblikken later was Ferdi ter Avest twee keer zeer kansrijk. Ook deze kansen bleven onbenut. Flevo Boys pakte het initiatief en zorgde door een goal van Frank Post dat de spanning weer helemaal terug was. Werkelijk niets lukte meer bij Staphorst. Passes kwam niet aan. De meest simpele dingen lukten eenvoudigweg niet meer. Zou het Flevo Boys dan toch nog gelukken om langszij te komen? Deze slechte fase had Staphorst volkomen aan zichzelf te danken. Dachten ze even met de handrem erop de wedstrijd makkelijk uit te kunnen spelen, nu was Flevo Boys met 10 man de bovenliggende partij. Zonder tot grote kansen te komen sierde het de ploeg van Wiljan Mossing Holsteyn dat ze bleven geloven in een positief resultaat. Dennis Rosink liep tegen een oliedomme gele kaart op. Inmiddels tikten de minuten gestaag door. Jarno van der Wal liet de aanwezige Staphorst - supporters sidderen. Even leek het erop dat hij binnen de zestien werd onderuitgehaald. Scheidsrechter Bossen oordeelde dat het een schwalbe was en beloonde de duikeling van Jarno met een gele prent. De opluchting was zichtbaar bij een ieder die Staphorst een warm hart toedraagt. De ruimtes die Flevo Boys achter liet werden groter. Vlak voor het verstrijken van de officiële wedstrijd gooide Ferdi ter Avest de deur definitief in het slot. Niet veel later blies arbiter Bossen het duel naar het verleden.

Nabeschouwing

Opnieuw wist Staphorst de maximale punten te halen. De zege op Flevo Boys is alweer de vierde opeenvolgende overwinning voor de brigade van Jan van Raalte. Door deze driepunter staat Staphorst vrij stevig op de vierde plaats van de ranglijst. Het spel van de eerste 45 minuten was bevredigend. Vol goede moed gingen de supporters naar binnen om een heerlijke beker snert van hotel Waanders, of een bak koffie. De verwachting was dat Staphorst met een man meer de wedstrijd zeker tot en goed einde zou brengen. Dat een wedstrijd 2 x 45 minuten duurt bewees het vervolg van de wedstrijd. Staphorst speelde met de handrem erop en dacht met een derde goal, dat de buit binnen zou zijn. Flevo Boys gooide met 10 man alle schroom van zich af en maakte het de thuisploeg zowaar nog knap lastig. Doordat Staphorst tot driemaal toe verzuimde om de derde treffer te produceren werd het toch nog een lastig potje. En dat was totaal onnodig. Gelukkig leverde het geen schade op, maar zoals Staphorst de tweede 45 minuten voetbalde leek nergens op. Volgende week wacht ACV. De ploeg uit Assen verloor in Aalten van AZSV en zal dan ook tot het bot gemotiveerd zijn om zich volgende week voor eigen publiek te revancheren tegen Staphorst. De ploeg is gewaarschuwd, alleen door 90 minuten bij de les te zijn, is ook tegen ACV een positief resultaat haalbaar. Nu mogen ze nog even genieten van deze zege.

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Frank van der Burg, Roelof de Jong, Ewald Koster, Lars Heuvelman, Rob Mijnheer, Dennis Rosink, Ferdi ter Avest, Martin van ’t Ende, Mark Schra, Martijn Brakke ( 69. Remon Kroes )

Staphorst - Flevo Boys  3 - 1  ( 2 - 0 )
Scheidsrechter:          R. Bossen uit Haarlem
Ass. scheidsrechter:   E. Vogelzang en  J. van der Heijden
Gele kaarten:             Lars Heuvelman en Dennis Rosink ( Staphorst )