3e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 10

Parallelweg 27
7951AT
STAPHORST
tel. 0522-461961

In een mooi duel waarbij beide teams aan elkaar gewaagd waren trokken de bezoekers aan het langste eind en namen de 3 punten mee terug naar Hasselt. Na een voorsprong voor de geelhemden werd het op slag van rust 1 – 1. In de tweede helft wist vooral de keeper van Staphorst zich te onderscheiden maar moest hij toch ook nog een keer ‘vissen’. Na 60 minuten spelen en afgesloten door 15 minuten harde en koude regen stond er een 1 – 2 eindstand op het wedstrijdformulier.

Eerste helft

Vandaag mocht de schrijvende pers een kijkje achter de schermen nemen bij de wedstrijdbespreking voorafgaand aan de wedstrijd. Gespannen kopjes kijkend naar het digibord en een mooie gestructureerde uitleg. De spelers moesten ook zelf laten zien op het bord hoe bepaalde situaties tijdens de wedstrijd konden worden opgelost. Een goed begin is het halve werk.

De weergoden voorspelden voor deze ochtend wisselvallig weer maar had wel een waterig zonnetje boven veld 2 doen opkomen. Dit gecombineerd met windkracht 3 uit het noordwesten zorgde voor een signaal van de herfst dat hij voor de deur staat. Staphorst begon deze wedstrijd met de gebruikelijke keeper Lars. Een laatste linie met Jasper, Sem, Noell en Stijn. Het middenveld was voor Ruben, Meike en Niels H. Onze aanvallers van dienst waren Lana, Silvan en Fabian. Op de bank zaten Dinand, Dyon, Aiden en Niels F te trappelen om in te vallen.

Olympia ’28 uit Hasselt had voor staphorster begrippen een team met reuzen meegenomen. Een team met al wat grote kerels die onze spelers toch wel wat ontzag deden hebben voorafgaand aan het duel. Beide ploegen nog ongeslagen en wie dit duel zou winnen deed goede zaken in de bekerpoule en zou ook meteen de koppositie in de poule grijpen.

Scheidrechter van dienst Ruben Kin floot om stipt 9 uur voor de aftrap en Fabian zette het duel in beweging. Staphorst zocht meteen de aanval via rechts, opbouwen langs Ruben, Lana kwam de bal bij Niels Huls. Die legde de bal panklaar voor Silvan en met een bekeken schot van buiten de zestien werden de geelhemden op een 1 – 0 voorsprong geschoten. Het publiek kon niet eens klappen want die waren nog onderweg van de koffie naar het veld. Het team juichte er niet minder hard om. Deze vroege goal gaf het jonge team een flinke boost aan zelfvertrouwen en ze gooiden al hun energie in de duels. Olympia wankelde direct al in het begin, de geelhemden combineerden er op los en zochten driftig naar de volgend goal. In de 11e minuut trok Olympia zelfs een keer aan de noodrem en de goed leidende scheidsrechter Kin kon niet anders dan een vrije bal toekennen. Het duurde tot de 15e minuut voordat Olympia het eerste schot op doel wist te lossen. Deze ging gelukkig voor ons ruim naast, maar we waren gewaarschuwd. Direct daarna was het Lars die met een geweldige redding in een 1 tegen 1 situatie zijn ploeg op de been hield. Olympia voerde de druk op en Staphorst bracht enkele verse krachten in het veld. Het spel golfde op en neer en beide ploegen deden hun best compact te blijven spelen. In de 21e minuut vuurde Niels Huls een kanonskogel af op het doel van Olympia. De keeper daar wist met een geweldige zweefduik de bal buiten de palen te werken, ook hij liet zien zijn mannetje te staan in de goal. De druk op het Staphorster doel nam toe, het werd billenknijpen tot de rust. Je kon duidelijk zien dat de geelhemden snakten naar de rust, vermoeidheid zorgde er mede voor dat de omschakeling te lang duurde. Een foutje aan onze rechterkant gaf Olympia de ruimte om snel de achterlijn te zoeken en een mooie voorzet af te leveren. Voor de goal stonden 3 man zo vrij als een vogel en voor Lars was er geen houden aan. Eenvoudig tikten ze de bal binnen en werd het in de laatste minuut voor rust 1 – 1. Hoogste tijd voor een bakje thee en een goed gesprek samen.

Met mijn vip-pas kon ik ook mee de kleedkamer in en was er een goed gesprek over hoe de tegengoal tot stand kwam en hoe dat volgende keer te voorkomen. Niemand kreeg de schuld, maar er werd wel afgesproken samen de volgende keer het beter te doen. Opleiden van spelers is ook een vak en onze trainer gaat dat prima af.

Tweede helft

In de rust hadden beide teams de nodige wissels doorgevoerd en begonnen we onder een dreigende donkere lucht aan de tweede helft. Zouden we het droog houden of niet…. We zagen na de rust een veranderend spelbeeld. Staphorst had enkele spelers op voor hen nieuwe posities gepositioneerd in het kader van leren. Olympia had nieuwe energie gekregen door de gelijkmaker vlak voor rust. Beide ploegen stonden nu wat vaker buitenspel, maar langzaamaan werden de geelhemden met de rug naar hun eigen zestienmeter geduwd. Het werd een helft waarin onze keeper Lars de hoofdrol zou gaan pakken, deel ik alvast een spoiler uit. Meerdere malen kwamen de aanvallers van Olympia op het afgestormd met bal, maar elke keer kwam Lars als overwinnaar uit de strijd. Onze middenvelders en verdedigers kregen steeds meer moeite onze voorwaartsen te bereiken. Als we de bal dan hadden was de afstand tot de goal van de tegenstander wel heel groot. Silvan, Lana, Aiden en Fabian deden hun stinkende best. De beste kansen waren er nog voor Silvan maar tot 2x toe wist hij enigszins onreglementair gestuit door de grote en snelle laatste man van de bezoekers.
Aan de andere kant was de 45e minuut opeens de minuut van Lars… Binnen een tijdsbestek van enkele seconden wist hij met 3 geweldige reddingen op rij in 1 actie de tegenstander van het scoren te houden. Hij stond als Edwin van der Sar in zijn beste jaren te keepen en gaf zijn verdedigers het gevoel onverslaanbaar te zijn. In de 48e minuut moest hij toch zijn meerdere erkennen in een mooie actie van de rechtsbuiten van Olympia. Met een bekeken schot scoorden de gasten de 1 – 2 en kwamen daarmee ook wel verdiend op voorsprong. Het was onze geelhemden te prijzen dat ze niet opgaven. Inmiddels kwam het koude water met bakken uit de hemel en de combinatie met het noordwesten windje zorgde dat de spelers en speelsters nu ook moesten knokken tegen de kou. Ze waren allemaal doorweekt maar bleven knokken voor elke bal. We kregen nog een paar kleine kansen, Silvan en Lana testen beide nog zonder succes de keeper. Aan de andere kant bleef Lars maar reddingen produceren en laten zien dat hij de potentie heeft een hele goede keeper te worden. Onze verdedigers Meike, Sem, Noell en Dyon bleven hun tegenstanders afjagen. Op het middenveld sleurden Stijn, Niels H en Fabian om de ballen te veroveren. Voorin waren het Lana, Aiden en Silvan die zochten naar oplossingen om die grote laatste man van Olympia te kloppen. Het duel bleef op en neer golven maar gescoord werd er door beide teams niet meer. De verder goed en onzichtbaar aanwezige leidsman Kin floot na 61 minuten dan ook voor het einde van de wedstrijd. De tegenstander werd gefeliciteerd met de terechte overwinning en Staphorst liep tegen haar eerste verliespartij aan van dit beker seizoen. De nabespreking werd snel verplaats naar de warme kleedkamer.

De komende week gaan we weer hard aan de slag op de training om onze conditie verder te verbeteren. Komende zaterdag zijn we uitgenodigd om ons volgende bekerduel te spelen in Meppel tegen Alcides JO13-2. Het wordt vroeg opstaan want de aftrap is al om 8:45 uur! Dit ook alvast voor de supporters om hier rekening mee te houden en op tijd te vertrekken.

Namens de spelers en staf bedankt voor jullie aanmoedigingen en tot volgende week