26 september 2015 12:30

Scheidsrechter

Klaas Koobs

Onbekend

STAPHORST - In hun derde competitiewedstrijd dit seizoen wisten de vrouwen van vv Staphorst VR1 opnieuw te winnen. Na een 3-2 voorsprong bij rust, wonnen de geel-blauwen met maar liefst 8-3 van SC Genemuiden VR2. Daarmee achterhaalde de ploeg koploper Meppel/Alcides VR1 dat vandaag niet in actie kwam. Beide ploegen hebben nu 9 punten uit 3 gespeelde wedstrijden.

door Ronald Jager

Vv Staphorst VR1 begon met de volgende opstelling aan het duel: doel Jentje Brand, verdediging Eslie Hilboezen, Aranka Mussche, Judith van der Veen en Wendy Trompetter, middenveld Renate Timmerman, Suzan Timmerman en Carmen Hoxe en aanval Evelien Mussche, Elsbeth Knol en Klaasje van Veen. Op de bank begonnen vier spelers, te weten Brenda Grooters, Lisa Doosje, Linda Hoeve en Melissa Konterman.

Hoewel vv Staphorst VR1 zeer aanvallend begon, was het in de tweede minuut SC Genemuiden dat de leiding nam. Een voorzet vanaf rechts werd niet goed verwerkt door keeper Jentje Brand, die de bol losliet. De spits van Genemuiden was er al de bekende kippen bij om de 0-1 binnen te schieten.

Vv Staphorst VR1 zat niet bij de pakken neer en kreeg enkele mogelijkheden. Klaasje van Veen ging er aan de linkerkant vandoor, haar schot hat te weinig kracht om de keeper van Genemuiden te verontrusten, de doelverdediger redde eenvoudig. Na een combinatie tussen Van Veen en Elsbeth Knol haalde laatstgenoemde uit, via de binnenkant van de paal ging de bal eruit, waarbij deze duidelijk niet de doellijn was gepasseerd. Na een kwartiertje voetballen kwam Genemuiden onverwacht op 0-2. De verdediging van vv Staphorst VR1 keek toe hoe gescoord werd uit een scrimmage, niet attent genoeg verdedigd dus.

Het was de eerste keer dit seizoen dat vv Staphorst VR1 tegen een achterstand aankeek en deze was ook meteen met twee goals verschil. Toch was er geen enkele vorm van paniek langs de kant en in het veld waar te nemen. Het vertrouwen dat het uiteindelijk goed zou komen was bij speelsters en technische staf onbreekbaar. Een kopbal van Evelien Mussche ging net over.

In de twintigste minuut kwamen Brenda Grooters en Lisa Doosje bij vv Staphorst in de ploeg voor Renate en Suzan Timmerman. Twee minuten later maakte Elsbeth Knol de aansluitingstreffer, na een goede pass van Evelien Mussche maakte de spits beheerst af: 1-2. Twee minuten later stond het alweer gelijk. Na een eigenlijk mislukte vrije trap van Knol belandde de bal toch bij aanvoerder Aranka Mussche, die niet nadacht en de bal achter de keeper mikte: 2-2. Een minuut later was er zelfs al bijna de voorsprong, Doosje schoot net naast.

Vv Staphorst VR1 koos in de eerste helft te veel de lange bal in plaats van via de verdediging goed op te bouwen. Vv Staphorst-trainer Ronald Jager paste na een klein halfuur al zijn derde wissel toe, Melissa Konterman kwam voor Klaasje van Veen, waardoor Evelien Mussche van de rechterkant van de aanval naar links verhuisde, Konterman ging op haar vertrouwde plaats als rechtsbuiten spelen.

Zes minuten voor rust liet Konterman zich al gelden, haar schot was een prooi voor de Genemuiden-keepster. Trainer Jager gaf Knol en Evelien Mussche opdracht om af en toe te wisselen van positie om onrust in de Genemuiden-verdediging te creëren. Na goed doorlopen van Evelien Mussche en Knol kreeg Knol een schietkans, haar inzet verdween rakelings naast. Drie minuten voor rust kwam vv Staphorst VR1 op voorsprong. Een prachtig schot van Evelien Mussche verdween prima geplaatst over de verbouwereerde keepster van Genemuiden. Een doelpunt waarbij een ieder met voetbalinzicht al op het moment dat Mussche de bal raakte wist dat deze een goal zou opleveren. Aldus 3-2 bij rust.

Tweede helft

Linda Hoeve kwam als keeper in de rust in de ploeg voor Jentje Brand. Evelien Mussche en Elsbeth Knol moesten van de technische staf van startpositie wisselen, maar mochten wel veel wisselen en elkaar positie overnemen. Knol dus linksbuiten en Evelien Mussche als spits. Evenals voor rust was vv Staphorst VR1 na rust niet meteen wakker. Drie minuten na de hervatting schoot een speelster van Genemuiden naast. In de 50ste minuut was het Elsbeth Knol die die alleen op de keeper af kon en dergelijke kansen weet Knol doorgaans, en dus ook nu, wel te verzilveren: 4-2. Vier minuten later een corner voor vv Staphorst VR1. Aranka Mussche wachtte net buiten de zestien keurig op de afvallende bal na een corner van Evelien Mussche, die dus ook kwam. De laatste man van vv Staphorst VR1 maakte haar tweede treffer van de middag en zette daarmee de stand op 5-2.

Saillant dat na Iris van der Spaa tegen JVZ VR1 Aranka Mussche nu al de tweede speelster die op de laatste man positie speelt is die twee keer in één wedstrijd weet te scoren. Elsbeth Knol kon door nadat een verdediger ongelukkig uitgleed, ze had clementie met de onfortuinlijke en schoot dit keer naast de Genemuiden-veste. Evelien Mussche kreeg een doeltrap van de Genemuiden-keepster in de voeten, met haar schot ineens had de keepster toch nog de nodige moeite.

In de 62ste minuut een knappe individuele actie van Elsbeth Knol. De pass op Evelien Mussche was op maat en Evelien Mussche maakte koel af en daarmee was het 6-2. Een minuut later bijna de 7-2 en tevens bijna het derde doelpunt van Aranka Mussche. De (gelukkig) enigszins eigenwijze aanvoerder luisterde niet naar de instructies vanaf de kant om weer op de afvallende bal te wachten net buiten de zestien en spurtte het zestien meter gebied in, haar kopbal ging rakelings naast.

De 7-2 viel enkele minuten later alsnog. Vanaf de linkerkant schoot Knol de bal via de paal met links prima binnen. Na een corner van Knol schampte Brenda Grooters de bal met het hoofd, de bal ging net naast. Klaasje van Veen kwam binnen de lijnen voor Evelien Mussche. Een minuut later maakte Van Veen haar invalbeurt al tot een succes door resoluut met links de 8-2 binnen te schieten.

Een kwartier voor tijd een corner voor Genemuiden, van dichtbij werd de bal over de veste van Hoeve geschoten. Hoeve redde prima door een doorgebroken aanvaller de bal van de voet te plukken. Als Hoeve wel gepasseerd was, was de goed mee terug gelopen Lisa Doosje wellicht nog in de positie geweest voor opruiming te zorgen, een erg goede loopactie van Doosje in ieder geval.

Renate Timmerman en Suzan Timmerman kwamen een kwartier voor tijd weer in het veld. Wendy Trompetter en Lisa Doosje gingen naar de kant. Renate Timmerman nam de positie als rechtshalf van Doosje weer over en Suzan Timmerman ging rechtsback spelen, waardoor Hilboezen naar de linksback-positie verhuisde waar Trompetter speelde.

Vv Staphorst VR1 leek het wel te geloven gezien de tussenstand. SC Genemuiden kreeg negen minuten voor tijd nog een schietkans die naast ging. In de 88ste minuut maakten de groen-witten alsnog hun derde goal, na een misverstand achterin kon Genemuiden de 8-3 op het scorebord zetten. Meteen daarna uit een vrije trap van vv Staphorst VR1 wist de keeper van Genemuiden VR2 de poging van Aranka Mussche knap nog corner te tikken over het doel en uit de corner kopte dezelfde Aranka Mussche net naast.

Het slotkakkoord was voor SC Genemuiden, maar het laatste schot van de wedstrijd was geen probleem voor Linda Hoeve. Daarmee won vv Staphorst VR1 voor de vijfde keer op rij, twee keer in de beker en drie keer in de competitie.

Volgende week

Volgende week zaterdag speelt vv Staphorst VR1 opnieuw thuis, dan is om 12.30 uur VV De Blesse VR1 de tegenstander op sportpark Het Noorderslag. De ploeg van trainer Freek Luchtmeijer heeft ook 9 punten, maar al 4 keer gespeeld in competitieverband. De ploeg wist dit seizoen te winnen van Vitesse'63 (uit) met 7-1 en speelde al drie keer op eigen veld. Van zowel JVZ VR1 (5-2) en Ruinerwold (3-0) werd gewonnen, terwijl de enige nederlaag (1-2) tegen SC Genemuiden VR2 werd geleden.