Parallelweg 27
7951AT
STAPHORST
tel. 0522-461961

Na een 2 weken vakantie en een geweldig voetbalkamp konden we weer aan de bak. Door het wijze algoritme van de KNVB een klasse hoger ingedeeld als beloning voor de goede resultaten in de beker. Ingedeeld bij veelal 13-1 elftallen gaan we ons meten met de beste spelers van een regionale club. Een mooie leerervaring voor ons jonge gretige groep en een test voor hun mentale weerbaarheid, fysiek zit het veelal wel goed.

Na een aarzelende start en ondanks een eerste voorsprong was het toch Ruinerwold 13-1 die liet zien dat er in deze klasse een tandje bij moet. Onze keeper Lars groeide vandaag uit tot ‘man of the match’ en toch wel enigszins teleurgesteld dropen we na 60 minuten spelen af met een 2 – 10 uitslag in het voordeel van Ruinerwold JO13-1.

Vakantiebezigheden
Het waren 2 lange voetbal loze weken voor de ouders en begeleiding. Onze spelers hebben zich desondanks kostelijk vermaakt met dank aan een hele grote groep voetbal maffe vrijwilligers die het vv Staphorst voetbalkamp 2022 hebben georganiseerd. 3 dagen voetbal en vermaak voor de spelers en speelsters van de JO13, JO14 en MO15. Een groot compliment en woord van dank aan deze veelal onzichtbare groep vrijwilligers die voor de jeugd op deze leeftijd goud waard zijn! Ook namens de ouders die 3 dagen vrijstelling hadden van hun vaak wel drukke kroost.

Eerste helft
Tsja en dan moest er na een weekje training weer gevoetbald worden en door de goed resultaten in de beker is het team een klasse hoger in gedeeld met zwaardere en meer ervaren tegenstanders. Vandaag stond de eerste testcase op het programma tegen Ruinerwold JO13-2, die in de 2e klasse bekerronde geëindigd zijn als derde met een doelsaldo van 33 doelpunten voor en slechts 12 tegen.

Trainer Yannick, die inmiddels de harten van zijn spelers heeft gewonnen, moest puzzelen want zowel Dyon als Dinand waren ziek geweest. Dinand zat wel bij de selectie, maar Dyon helaas nog niet fit genoeg. 2 goede verdedigers minder moest er geschakeld worden. We begonnen met Lars (aanvoerder) op de goal, de laatste linie bestond uit Jasper, Sem, Noëll en Stijn. Het middenveld was voor Meike, Niels Huls en Aiden en voorin stonden Lana, Fabian en Silvan aan de aftrap. Niels Fictorie, Ruben en Dinand gingen vanaf de bank vertrekkend zeker hun minuten maken.

Toch wel gespannen koppies aan de aftrap en de tegenstander was over de hele linie wel een jaartje ouder en fysiek imponerend. Hopelijk hebben de gemixte partijtjes op het voetbalkamp onze spelers laten ervaren dat de bal rond is en ze niet bang hoeven te zijn. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Eibert Dunnink vatte Ruinerwold echter de koe bij de horens en liet zien vandaag geen cadeautjes uit te delen. Binnen 2 minuten stonden ze een eerste keer voor onze doelman Lars doe met heel wat geluk redding wist te brengen… Of was het vizier van de Ruinerwoldse aanval nog niet scherp gesteld. In elk geval de eerste serieuze waarschuwing was daar.
Gelukkig kunnen wij ook prima het balletjes rond laten gaan en er werd de eerste minuten prima onder de ruk vandaan gevoetbald. Er werd gecombineerd en via de vleugels de aanval gezocht. Silvan had het moeilijk tegen zijn directe tegenstander en ook Lana moest flink aan de bak. In de 4e minuut was het Aiden die haar maatje Lana de diepte in stuurde en op snelheid en door goed haar lichaam te gebruiken kwam Lana in een onmogelijke hoek voor de goal… Maar niets bleek minder waar, vanaf de punt van de vijf meter wist ze tussen 2 verdedigers door de keeper in de korte hoek te verrassen. De eerste de beste kans van de geelhemden werd omgezet in een doelpunt en bijbehorende voorsprong.
Ruinerwold stond toch wel verrassend op achterstand en daar moesten ze toch wel even van bijkomen. Staphorst gaf het in deze fase een zeer welkom steuntje in de rug en het spel kwam meer in evenwicht. Het spel golfde op en neer, maar moet gezegd dat de betere kansen voor Ruinerwold waren. Lars stond als een leeuw te keepen en had samen met zijn verdedigers de handen vol om het doel schoon te houden. Lijkt me toch wel mooi dat je je als keeper ook eens kan onderscheiden en laten zien dat al die training wel degelijk nut heeft. Al wisten wij dat natuurlijk al lang.
In de 10e minuut was het dan toch Ruinerwold dat de gelijkmaker wist te scoren en 6 minuten later was het alweer raak. 1 -2 voorsprong voor Ruinerwold. Op zich wel in lijn met het wedstrijdbeeld en hoogste tijd voor trainer Yannick om enkele verse krachten in het veld te brengen. Fabian werd als hardwerkende spits afgelost door Niels Fictorie en Ruben verving Jasper als rechtsachter.
Ruinerwold bleef in elk geval aanzetten en kwamen nu wel op dreef, met een mooie aanval over wederom de rechterkant was hun ‘nummer 17’ een plaag voor onze defensie. In de korte hoek wist hij nu Lars wel te passeren nadat hij daarvoor al 3 pogingen door Lars gestopt zag worden. Deze 1 - 3 na 20 minuten deed toch wel het ergste vrezen voor de rest van het duel.
Yannick roerde zich langs de zijlijn en spoorde zijn team aan om vooral te blijven voetballen en verder van de goal te spelen. Dit had effect en deze laatste 10 minuten voor rust waren wel degelijk voor Staphorst. Er waren kansen voor Lana en, Niels en Aiden. Er was in de 23e minuut een corner nodig om de 2 – 3 op het bord te brengen. Het was Ruben die de corner nam en in het gedrang plofte de bal vrij op de penalty stip. Daar stond Meike die zich niet bedacht en de bal kiezelhard in het net ramde. Ze had haar vader die ochtend voor het eerst beloofd om te scoren en deed dat dus ook maar even, gelukkig heeft hij hem ook kunnen bewonderen. Het geloof was weer terug bij onze geelhemden en Lars bleef vrolijk doorgaan met zijn goede werk, alles wat op zijn pad komt tegenhouden tot frustratie van het Ruinerwolds publiek. Silvan was aan de andere kant ook op dreef gekomen en zocht een paar keer goed de achterlijn maar ook Ruinerwold liet zien te kunnen verdedigen. In de 28e minuut werd het toch 2 – 4 en dachten we de rust te halen met verdere schade. Helaas meende onze scheidsrechter dat we 35 minuten speeltijd hadden en ondanks goede reddingen van Lars kregen we in de 34e minuut toch de naar later bleek genadeklap. De 2 – 5 vlak voor rust deed de groep geen goed en daar was een flinke mentale tik.

Tijdens de rust moest Yannick alle zeilen bijzetten om de heren en dames moed in te praten. Sem was in elk geval te geblesseerd om verder te spelen, hij kon niet meer fatsoenlijk lopen op zijn enkel. Aiden nam plaats op de bank om op adem te komen en werd afgelost door Fabian.

Tweede helft
Stijn kwam op de plek van Sem in het hart van de verdediging naast Noëll te spelen en Jasper op zijn vertrouwde plekje aan de rechterkant. Ruben ging linksachter spelen maar met zijn voetballende kwaliteiten moest dat te doen zijn. Het ging na rust eigenlijk best wel goed en gelijk op. Uiteraard had Lars zijn goede vorm uit de eerste helft meegenomen en ramde de ene na de andere aanval uit zijn goal. Staphorst probeerde wel aan te vallen maar verder dan halverwege de helft van Ruinerwold kwamen we niet echt. We werden terug gedrukt en kwamen steeds meer met de spreekwoordelijke kont op onze eigen zestien te spelen. Langzaam veranderde het doel van Lars in een ordinaire schiettent. In de 38er minuut kreeg Stijn een flinke schop op zijn knie en met een mooi afdruk van 6 noppen werd hij vervangen door Dinand. Ruben kwam daardoor in het centrum te spelen en bleef het scenario vrouwen en kinderen eerst. Tussen de 42e en 45e minuut ging het goed mis. We stonden overal uit positie en Ruinerwold slalomde als een mes door de boter. Binnen deze 3 minuten kregen we evenveel doelpunten om de oren. Tot overmaat van ramp moest ook onze centrale middenvelder Niels Huls geblesseerd het veld verlaten. Aiden kwam er weer in op zijn plek en we probeerden wel samen naar voren te voetballen en op te bouwen. Maar mentaal geknakt liepen er te veel spelers grassprietjes te tellen en was het aan Lars te danken dat de teller niet veel verder opliep. Er werd door Ruinerwold nog 2x gescoord en in de 55e minuut stond de 2 – 10 op het bord. Op dat moment vond de goed fluitende Eibert Dunnink het welletjes en telde de 5 minuten extra van voor rust gelukkig mee en floot op deze manier na 60 minuten speeltijd af voor de wedstrijd en een warme douche. Geweldig opgelost door Eibert, hartelijk dank daarvoor!

Voor de spelers restte er een warme douche en bemoedigende en opbeurende woorden van trainer Yannick. Ondanks het verlies vandaag hebben we hele mooie acties en aanknopingspunten gezien. Komende week gaan we weer samen trainen en plezier maken.

Het is niet niks om als groep kennis te maken met een groot veld en na een snelle promotie naar een hogere klasse en met fysiek nog sterkere en betere tegenstanders. We hebben wel kunnen zien dat dit een niveau is waar deze groep op termijn echt wel thuishoort en het zeker ook niet hun plafond is. We gaan samen met de groep de uitdaging aan en volgende week beginnen we weer met een 0 – 0 beginstand. We mogen dan op bezoek bij DESZ JO13-1 in Zwartsluis en gaan ons best doen om een goed resultaat neer te zetten samen. We trappen daar om 8:45 uur… Vroeg uit je nest als je als supporter ook wil komen kijken.

PS: Later die middag was de JO13-2 weer present bij de wedstrijd van vv Staphorst 1 en gezien het lawaai dat ze daar op de tribune produceerden viel de mentale klap wel mee en ook fysiek rende iedereen weer fris als een hoentje rond…