Cingellanden 1
8064DC
ZWARTSLUIS
tel. 038-3866898

Vandaag konden we de eerste 25 minuten prima partij bieden aan onze tegenstander. We speelden met veel meer zelfvertrouwen en durfden ook samen te spelen in de opbouw. Enkele persoonlijke fouten op vervelende veldposities zorgden er voor dat DESZ stevig in het zadel kwam te zitten. Gelukkig bleven we deze week als team voetballen en lieten we zien toch mentaal ons mannetje wel te kunnen staan. Volgende week voegen we nog een stuk ‘gif’, strijdlust en wil om elk duel te winnen toe en hopelijk pakken we dan samen als team onze eerste 3 punten in deze 2e klasse. Deze groep maakt samen in elk geval reuze grote sprongen voorwaarts in hun ontwikkeling.

Eerste helft
Het was deze zaterdag weer vroeg dag. Vertrek om 8:00 uur een om 8:45 uur aftrappen op het hoofdveld bij het altijd lastige DESZ in Zwartsluis. De JO13-1 van de sluzigers stond op ons te wachten en aangezien ze terug kwamen vanuit de eerste klasse zou het vandaag zeker geen makkie worden voor het gepromoveerde Staphorst.

De keeper van DESZ maakte in elk geval al indruk, zijn hoofd raakte bijna de lat van het doel… Wat een grote vent… Maar ja de keeper wordt beoordeeld op het tegenhouden van ballen en niet op zijn lengte.
Verder een team als tegenstander met vooral 2e jaars spelers die de afgelopen jaren genoeg voeding hebben gehad en ook de groeispurt al achter de rug hadden. Trainer Yannick draaide onverstoorbaar zijn vaste routine als voorbereiding en zorgde er zo voor dat de koppies en benen lekker fris en warm werden. De opdracht voor vandaag was simpel, voetballen kunnen we wel maar mentaal kwam het er nu even op aan. Bleven we op het veld staan en knokken voor elke meter, of gingen we opgeven met allerlei smoesjes en lieten we de tegenstander daarmee een monsterscore op het bord zetten. De groep koos gezamenlijk voor de eerste optie en we gingen onze huid zo duur mogelijk verkopen.

We begonnen met Lars op de goal, de laatste linie met Ruben, Sem, Noëll en Dyon als onze aanvoerder. Het middenveld was voor Stijn, Meike en Aiden en de aanvallen kwamen van Lana, Niels Fictorie en Fabian. Op de bank begonnen vandaag Silvan, Jasper, Dinand en Niels Huls.

We speelden op het hoofdveld met een vervelend opkomende zon waar Lars tegenin moest kijken, zijn pet was geen overbodige luxe. Vanaf de aftrap werd er door de geelhemden goed samengespeeld. Er was in elk geval meer overtuiging en intentie om te voetballen dan de vorige week. De laatste linie sloot nu goed aan en zorgde daarmee voor een mooie afstand tussen hen en onze keeper Lars. Voldoende ruimte om eventuele aanvallen onschadelijk te kunnen maken. Het waren vooral Sem en Noëll die als centraal duo prima rugdekking gaven aan hun backs. Meike en Stijn wonnen hun duels en verzorgden de opbouw via de vleugels. Fabian en Lana hadden het lastig tegen hun directe tegenstanders maar beiden gingen de duels niet uit de weg. Het spel ging lange tijd mooi op en neer waarbij er van onze kant kansjes waren voor Niels F, Lana, Aiden en Fabian. Alleen de lange keeper van DESZ stond toch steeds goed op zijn plek. Wij bleven opbouwen van achteruit en daarbij ging het ook wel eens mis. Dan was het mooi dat Lars, ondanks de zon in zijn ogen, telkens op de goed plek stond, of dat DESZ de buitenspel val niet kon ontlopen. In de 13e minuut konden we helaas de goede aanval van onze tegenstander niet stoppen. Met een bekeken schot vanaf de zestien vloog de bal onhoudbaar over Lars heen. 1 – 0 maar geen reden tot paniek. We bleven in vergelijking met vorige week voetballen en aanvallen. Silvan en Dinand kwam erin voor Fabian en Dyon. We creëerden meer dreiging naar voren maar ons vizier stond helaas nog niet op scherp. In de 25e minuut brak een dekkingsfout achterin ons op. Via onze rechterkant kwam de aanval van DESZ, we kantelden goed en hielden het speelveld klein. Alleen vergaten we de tegenstander aan de linker buitenkant die helemaal vrij stond. De crosspass was op maat en een koud kunstje om de 2 – 0 op het bord te zetten. De beide Nielsen wisselden van plek. Niels F ging er af en Niels H kwam erin. Voor rust zetten wij nog aan maar toch was het in de laatste minuut voor rust weer een persoonlijke fout bij de geelhemden die maakte dat er een 3 – 0 ruststand op het scorebord kwam te staan. Hoog tijd voor een kopje thee en een goed gesprek met elkaar.

Tweede helft
In de rust bleven Ruben en Aiden achter in de kleedkamer en namen plaats op de bank. Fabian en Jasper kwamen in het veld. Voor Staphorst was het eerst nog even weer zoeken naar de organisatie en al in de 4e minuut na rust scoorde DESZ wederom na een goede aanval door het centrum. 4 – 0 maar gelukkig lieten wij de moed niet zakken en bleven we nu wel voetballen. We kropen meer en meer uit onze schulp, aangemoedigd door de vele ouders die naar Zwartsluis waren afgereisd om hun kroost te zien spelen. We kregen zelf ook kansen en de keeper van DESZ kreeg moeite om mee te voetballen. Silvan en Fabian hadden al enkele pogingen ondernomen en ook Niels Huls had geen geluk uit de tweede lijn. We spelen als team goed samen maar voor de goal mag het soms wel wat egoïstischer en brutaler allemaal. De beste en mooiste kans kwam op naam van Lana. Een vrij bal vanaf de linkerkant werd door Niels Huls perfect achter de verdediging op rechts gekruld en Lana vertrok op het juiste moment. Ze nam de bal in 1x mee op de zestien en probeerde snel de keeper te passeren maar met zijn lengte was het een koud kunstje om deze mooie aanval te keren. 2 passen verder doorlopen was misschien beter geweest, maar de koppies bij Staphorst veerden wel weer omhoog. De wissels die warmliepen mochten intussen van trainer Yannick weer plaatsnemen op de bank, dit tot onvrede van de 4 trappelende en stevig verbaal meelevende sterren langs de kant. DESZ bleef zelf ook aanvallen en de laatste linie van Staphorst bleef te vaak hangen halverwege de eigen helft en begon daar met wandelen. Dit resulteerde in minder ruimte om aanvallen te onderscheppen en in de 50e minuut was er weer zo’n aanval via de onze linkerkant. De voorzet kwam met een boog enigszins ongelukkig tegen de arm van Sem. Lars pikte de bal op maar na hevige protesten van de spelers van DESZ floot de verder goed leidende scheidsrechter toch aarzelend voor een strafschop. Als je het mij als neutrale toeschouwer vraagt was door laten spelen een nobelere oplossing geweest op deze leeftijd.

De strafschop werd onberispelijk binnengeschoten en de 5 – 0 was een feit. Nu kwam het aan op een laatste 10 minuten doorbijten en mentaal laten zien dat je niet opgeeft. Silvan en Lana bleven veel energie stoppen in het aanvallen en Meike en Stijn onderschepten nog menig aanval van DESZ. 3 minuten na de strafschop was het Lana die vanaf de rechterkant een volgende kans kreeg. Dat het soms niet mooi of hard hoeft bleek wel en na een knappe punter tussen een groep tegenstanders in hobbelde de bal bij de eerste paal onbereikbaar voor de doelman binnen. Onze eer was gered en gezien het spelbeeld was de goal en 5 – 1 meer dan verdiend voor de geelhemden. Samen werd de goal dan ook luidruchtig gevierd. In het vervolg ging bij de beide defensies de deur in het slot en speelden beide teams het duel uit.

We hebben als collectief de nare nederlaag van vorige week wel weggespeeld en kwamen vandaag beter en meer aan voetballen toe. We hebben ook nu weer mooie acties en samenspel kunnen zien en deze groep is nog lang niet uitgeleerd. De komende week gaat er weer hard getraind worden en als we zo door blijven gaan zullen we laten zien dat wij ook prima mee kunnen komen op het 2e klasse niveau waar we nu zijn ingedeeld. 2 weken achter elkaar verliezen van teams die uit de 1e klasse zijn gedegradeerd is in elk geval geen schande.

Komende zaterdag 12 november staat er weer een thuiswedstrijd op het programma en komt MSC JO13-1 uit Meppel op bezoek op sportpark het Noorderslag. De aftrap zal zijn om 9:00 uur, komt allen kijken zou ik zeggen. Tot volgende week