Martijn Brakke (intikker)

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse B

27 augustus 2016 14:30

Dijkstra, A uit Oosterwolde

Staphorst heeft het zich vanmiddag erg moeilijk gemaakt tegen ASV Dronten. Lang leek de promovendus op een gelijkspel af te stevenen, echter in de absolute slotfase wist de brigade van Jan Vlap alsnog de volle buit te veroveren. Door dit resultaat staat Staphorst voorlopig op een gedeeld eerste plaats van de ranglijst.

Eerste helft

Met dezelfde samenstelling als waarmee Urk in de eerste speelronde werd bedwongen, begon Staphorst aan het duel met ASV Dronten. De temperatuur was van dien aard dat deze ongetwijfeld een forse aanslag zou plegen op beide ploegen. ASV Dronten liet zich vanaf acquit inzakken en liet het initiatief aan de gasten uit Staphorst. Toch zou de thuisploeg op voorsprong komen. Na 5 minuten spelen kreeg Roelof de Jong de bal ongelukkigerwijs tegen zijn arm aan. Penalty zo oordeelde scheidsrechter Andries Dijkstra. Jodi de Boer benutte de 11 - metertrap onberispelijk! Dit scenario was geenszins de bedoeling. Na de openingstreffer liet ASV Dronten zich helemaal inzakken en Staphorst stond voor de uitdaging om een opening te vinden in het bastion wat de ploeg van trainer Wim Kroes optrok. Martijn Brakke was dicht bij succes, maar zag zijn inzet net over de goal van doelman Jovan Tromp gaan. Jeroen van der Meer kreeg een kans, ook deze keer stond keeper Tromp in de weg. Staphorst was zoveel beter, het wachten was op de gelijkmaker. Een pegel van Martijn Brakke werd een prooi voor sluitpost Tromp. Halverwege de eerste helft kregen de ploegen een drinkpauze. Een mooie gelegenheid voor Jan Vlap om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Uit een vrije trap kreeg Camiel Fidom tot twee keer toe een niet te missen kans. Beide keren zag de centrumspits geen kans om de bal tussen de palen te koppen. Enig nadeel was toch wel het stroeve veld. ASV Dronten heeft namelijk niet de beschikking over een sproei installatie, waardoor de bal niet lekker kon doorrollen. Ondanks het feit dat ASV Dronten tot dat moment alleen maar had kunnen tegenhouden, stond het nog wel op voorsprong. Na 38 minuten tekende Rob Mijnheer voor de dikverdiende gelijkmaker. Dit bleek tevens de russtand te worden.

Tweede helft

Na de hervatting wist Staphorst wat het te doen stond. Weliswaar was het erg warm, toch zou het tempo omhoog moeten. Nauwelijks was de tweede helft onderweg of keeper Jovan Tromp ging in de fout. Scheidsrechter Dijkstra kon niets anders doen dan Staphorst een indirecte vrije trap te geven op de vijf – meterlijn. Rob Mijnheer legde de bal breed op Martin van ’t Ende. Die haalde keihard uit maar zag zijn poging rakelings naast gaan. Evenals voor de pauze was Staphorst ook na de rust de betere ploeg. Toch zou ASV Dronten nog van zich laten horen. Was het eerst Niek Telgen die de paal trof, even later kreeg Jodi de Boer een niet te missen kans. Staphorst zwijnde bij de misser van de aanvaller uit Dronten. Ondertussen werden de duimschroeven nog maar eens strakker aangedraaid. Een schot van Martijn Brakke werd vakkundig gepareerd door Jovan Tromp. Na ruim 1 uur werden Camiel Fidom en Jeroen van der Meer naar de kant gehaald. Hun vervangers waren Mike Reuvers en Mark Schra. Met name het inbrengen van Reuvers leverde door zijn snelheid het nodige gevaar op. Begrijpelijkerwijs greep ASV Dronten alles aan om tijd te rekken, tot dusver had dit het maximale resultaat opgeleverd. Een kans voor Martin van ’t Ende werd verijdeld door keeper Tromp. Ondanks het enorme veldoverwicht stond het nog steeds 1 - 1 en was ASV Dronten spekkoper. Staphorst gooide alles op de aanval en werd daarvoor beloond. Wie anders dan de onberekenbare Martijn Brakke kopte zijn ploeg naar een dikverdiende voorsprong. De thuisploeg verliet na deze treffer haar verdedigende stellingen en liep meer en meer uit de organisatie. Hierdoor kreeg Staphorst kansen op meer. Diep in blessuretijd knalde Martin van ‘t Ende de 1 - 3 tegen de touwen. Een verdiende maar zwaarbevochten zege viel de ploeg uit Staphorst ten deel.

Nabeschouwing

Door deze zege kent Staphorst een prima seizoensstart en is het maximale resultaat gehaald. Toch is het spel niet optimaal. De werklust is voorbeeldig, alleen het maken van doelpunten gaat op dit moment nog niet zoals wordt gewenst. In de wedstrijd tegen ASV Dronten kreeg Staphorst al voor rust voldoende mogelijkheden om afstand te nemen van de nieuwkomer in de hoofdklasse. Nu bleef het bij de ene treffer van Rob Mijnheer. Jan Vlap haalde 10 minuten voor tijd Roelof de Jong naar de kant en ging achterin 1 op 1 spelen om alsnog tot winst te komen. Gelukkig viel deze keuze goed uit en kon Staphorst na afloop toch nog met een driepunter de bus in. De selectie is breed genoeg en Jan Vlap kan putten uit meerdere spelers en eveneens uit diverse systemen. Van belang is dat door deze zege het vertrouwen weer is toegenomen. En wat vertrouwen met een ploeg kan doen is genoegzaam bekend.

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Remon Kroes, Roelof de Jong (82. Herwin Talen ) Ewald Koster, Lars Heuvelman, Dennis Rosink, Martin van ’t Ende, Rob Mijnheer, Jeroen van der Meer (64. Mark Schra ) Martijn Brakke, Camiel Fidom (64. Mike Reuvers )

ASV Dronten - Staphorst     1 - 3  ( 1 - 1 )

Toeschouwers:     478